Tuesday, 4 June 2013

D' Banana Leaf Cyberjaya

Korang pernah makan banana leaf rice tak? Mungkin ya mungkin tidak. Kalau kawan-kawan kita dari kaum India sah-sah la tidak asing lagi kan BLR ni. Saya pun pandai makan BLR masa saya kerja kat Jalan Duta dulu, ada satu restoran banana leaf kat Hartamas yang kitorang selalu pergi lepak-lepak. Cubaan pertama nak bawa Maer pergi try BLR kat situ hampa sebab masa kami pergi tu restoran tutup. That was about a year ago kot.

So, last Sunday, tengah golek-golek kat rumah sambil main telefon, tengok kat wall FB ada cousin update gambar BLR. Eh, macam sedap jugak tu.. Teringat kat Cyberjaya pun ada restoran BLR ni - D' Banana Leaf Restoran, area belah LHDN tu. Terus ajak Maer untuk meneruskan misi dia mencuba BLR sebab seumur hidup dia tak pernah lagi cuba. Ok, let's!

Tak sampai 15 minit kami dah sampai ke Cyberjaya and yes!! D'Banana Leaf opens 24hrs y'all!. Kami masuk dan mengambil tempat yang strategik di bawah kipas. Orang tak ramai pun sebab weekend kan. Maka bemulalah episod saya gelak nak pecah perut..

Mula-mula mereka akan letak daun pisang direct atas meja, tempat kita duduk (daun pisang sahaja ye kawan2, takde nak lapik-lapik pinggan dulu). Masa ni muka Maer dah cuak, macam terkejut dengan aksi tersebut. Saya cakap, "Ye la, nak makan nasi daun pisang kan, hah ni la daunnye. Kenapa?" Maer pun jawab, "ooo.. ingatkan dia lapik daun pisang atas pinggan." Ok, gelak kali pertama di situ.

 Lesson #1: Muka cuak

Kemdian, kita akan disajikan dengan tiga jenis (biasanya la) vege-of-the-day. Lain hari lain jenis sayuran yang mereka masak, so korang jangan la mintak kangkung goreng belacan ke, kailan ikan masin ke. Terima je apa yang mereka serve tu.

Kami dapat sayur kobis, bendi dan apatah yang tengah tu.. labu air kot :p (tak kenal huhu..)

 Basic meal, nasi + sayur + kuah + papadom

Oh, btw BLR ni sepatutnya makanan untuk mereka yang mengamalkan vegetarian diet, tapi untuk kita yang bukan vegan ni boleh la pergi kat kaunter depan tu tengok-pilih-ambil apa lauk yang berkenan di hati. Maka kami terjebak dengan kambing masala, ayam kari dan boneless chicken :D

 
Low carbs diet pun boleh enjoy BLR

Ok, time to eat. Yang si Maer ni baaikkk punya dia angkat mangkuk ayam kari tu letak kat tengah-tengah daun pisang tu. *slap forehead* Hoi, buat apa tu?? Dia pandang tengok saya dengan muka tak bersalah. Hahahaha... Mana ada orang makan macam tu dik oii.. Anggaplah daun pisang tu pinggan, ada ke orang makan dalam mangkuk berlapikkan pinggan makan. Ok, gelak kali kedua! 

Dia pun alihkan la mangkuk tersebut dan mula mencedok lauk ayam kari ke 'pinggan' beliau. Lepas tu terus capai sudu garfu kat sebelah, tapi tak sempat leraikan tisu yang membaluti sudu garfu tu dah kena jerkah lagi sekali LOL! Hoi, mana ada orang makan nasi daun pisang dengan sudu garfu!! (ok, mungkin ada tapi traditionally orang makan pakai tangan/jari laaa). Ahahahaha... gelak lagi kali ketiga. Adoiiii.. sakit perut saya gelakkan ini budak lah. Lepas tu barulah kami dapat makan dengan aman sambil nak tergelak-gelak lagi. Nasib baik la saya tak sempat capture that moment.

Muka tersenyum simpul mengenangkan kejahilan diri. 
 
So korang ada tak yang berpengalaman macam ni? Kalau belum pernah cuba, boleh la pergi cuba dan jangan buat macam apa yang budak ni buat. Hahaha.. Buek malu yo. Kata 1Malaysia, kena lah cuba semua jenis makanan kan..

Monday, 3 June 2013

The Mines Charity Run 2013

What : The Mines Charity Run 2013
When : 2 June 2013
Where : The Mines Shopping Mall, Seri Kembangan, Selangor
Distance : 5km

Dah nama pun charity run so larian pun takde la rasa competitive sangat. Distance pun 5km je. Je. Ok la untuk event simple macam ni, jarak pun dekat je dari rumah plus ample parking so sangat-sangat best tiada tekanan tambahan di pagi hari. Sekali bila dah flag-off, wahh!!! tekanan sepanjang jalan ok. Tertekan dengan laluan yang berbukit (saya rasa macam banyak mendaki dari menuruni bukit) dan sedikit tertekan dengan salakan anjing sepanjang perjalanan. (Kellas uoll, mampo hire anjing jadi pompom girl sepanjang larian?) Ok la, bab salakan tak la tertekan tapi bila ada pulak yang sekor dua tiga ekor yang duduk berkeliaran kat luar pagar rumah. Hish, mana nak tahu itu spesis gigit orang ke spesis berbelit kat kaki nak manja2 :'(

Nothing interesting along the route. Lari di kawasan perumahan, pusing-pusing turun naik bukit, singgah minum air kat KM3, sambung lagi lari and tahu-tahu dah sampai ke finishing line dah. Beratur ambil breakfast (nasi lemak yang sedappp!), minum milo, collect sijil dan medal yang amat berat (for a 5km run) dan apa lagi - posing laaa.  

 Medal yang berat gedabak

 Me

Bukan main sengihhhh kuda ni nak masuk pic..

 Saya dan hosmet

Kami bertiga saja, sorang lagi bib sahaja sebagai pengganti diri

 
 Saya dan Derm, partner TNF 2012 dulu. Dia jadi volunteer untuk event ni

Eh, eh.. Tiba-tiba gambar nasi daun pisang.. Heehee.. ;)

Wednesday, 29 May 2013

Standard Chartered Fun Run 2013

What : Standard Chartered Fun Run 2013
When : 26 May 2013
Where : Dataran Gemilang, Presint 4, Putrajaya
Distance : 8km

Event wajib setiap tahun, in conjunction with the National Youth Day. Last two years free entry je tapi tahun ni kena bayar RM20 (ke RM15? lupa :p). Memandangkan saya akan ditinggalkan oleh hosmet sempena cuti wesak (long holiday), maka saya perlu mencari aktiviti sihat untuk dibuat pada hujung minggu selain daripada shopping :p


 Tahun lepas saya buat 5km tapi panasnya... toksah cakaplah.. biasalah kan 5km runners akan dilepaskan agak lewat berbanding mereka yang buat longer distance. So tahun ni nekad nak buat distance yang akan dilepaskan paling awal i.e. 8km. Itu pun flag-off 7.15am  >.< Malang sungguh, tapi layankan je la.

 Starting line

Pagi masih gelap

This year route dia berbeza from previous year's. Ingatkan kami kena lari ke arah PICC (typical route) tapi tidak ye kawan-kawan. Kali ini kami berlari ke arah POJ tetapi menggunakan laluan jalan belakang POJ (parallel road dengan Persiaran Perdana) before turning into kawasan perumahan Persint 18. From there, kami mula berlari melalui jogging track bersebelahan dengan tasik?or sungai? tapi feel dia ala-ala saya lari kat Marina Bay dulu la :p That jogging track tu actually membawa kita ke area bawah Jambatan Gemilang (now I knew), cross the bridge (kot bawah la) dan terus ke depan lagi untuk buat u-turn sebelum kembali ke kawasan penamat. For this route, ada 4 checkpoints yang perlu kami collect ribbon sebab ada 2 u-turn spots dan 1 simpang pemisah antara 8km dan 4km runners.

 Ok, done!

With my partner in crime

Dan untuk tahun ni kami dapat finisher tee (yang boleh diambil sebelum memulakan larian, boleh?) haha.. Ok lah tu, tak dapat medal dapat tee pun jadilah.. Till then, see you again next year!

Monday, 27 May 2013

Jom Breakfast !

What : Milo Malaysia Breakfast Day Run 2013
When : 19 May 2013
Where : Padang Kawad, UPM Serdang, Selangor
Distance : 7km

Another late entry. :p

This is the first event of its kind rasanya, yang ada bermacam-macam acara and one of them is the 7km run (individual category). Dengar nama milo je semua dah lompat-lompat nak join sebab nak minum milo free. Sapa tak suka milo ye tak? Dari kecik dah diajar minum milo (tak kan kecik2 nak ajar minum iced caramel macchiato kot! eh?). Sejak dari bangku sekolah asal van milo datang je sure tak tinggal untuk sama-sama beratur. *sedap* Bila dah besar ni, dah tak berapa nak dapat peluang minum milo dari milo van until la saya mula berlari 3 tahun lepas. Yes!! One of the thing I look forward to upon crossing the finishing line, nak minum milo sejuk yang sedap!

 Jom breakfast ramai-ramai!

Berbalik pada hari kejadian, kami sampai agak lewat so parking pun dapat spot yang agak jauh - 1.5km dari Padang Kawad UPM. Terpaksa speed walk dan berlari-lari anak untuk ke starting line dan sememangnya untuk 7km category dah flag-off pun.. Saya teruskan je lah larian, tapi yang konco-konco lain tu sempat lagi minum milo sebelum memulakan larian. Untuk tenaga tambahan katanya :p

Route kat dalam tu ok la I would say, with a pinch of ups and downs. Nice route in fact :) The crowd was heavy so we just take it fun and easy. Oh, yang agak mencabar sikit pun masa nak sampai the second water station kena mendaki dan buat u-turn. U know how I hate u-turns during running kan? Masa ni baru lah terserempak dengan konco-konco milo tadi :p

After crossing the finishing line, collected the medal and went to get my goodie bag. Kat dalam tu ada kupon RM3 untuk redeem the breakfast that were available at the breakfast junction. There were plenty of milo vans too *yeay* so tak perlu nak queue pun. Minum la setakat mana yang termampu oleh tekak dan perut masing-masing. Tapi untuk breakfast we are limited by the kupons that we had. Sambil tunggu Maer and the gang sampai, saya queue je at one of those stalls tapi punya lah lama menunggu queue nak bergerak. Last-last give up terus keluar lane dan berpoya-poya ambil gambar je. Pergi jenguk-jenguk kat stall lain pun mostly banyak food dah habis, patut la my queue tadi sangat panjang.

Berlari berkejaran 7km demi segelas milo yang sedap :)

Breakfast junction - ini lane nasi lemak & roti canai

 Cuba mengintai resepi milo sedap dari abang milo ;)

 Kick start your day with Milo and Breakfast

 Me

 Me :)

Sempat meninggalkan hasil grafitti di wall of fame Milo

 The milo girls (especially yang seluar pink tu :p)

Weehooo!

Kesimpulannya, kami dapat minum milo je la pagi tu, sudahnya breakfast kami ke Hassan Cyberjaya untuk makan roti canai telur *yumm* hehe.. 
 
 Baru ingat nak bergambar bersama hosmet :')

 Dah kenapa ko nampak lebar sangaattt bila masuk tiwi nih!
Haish!

Wednesday, 22 May 2013

2-in-1 : Xterra Malaysia & Kidney Day Run

*Mari membersihkan sawang*

What : Xterra Malaysia 2013 & Kidney Day Run 2013
When : 27 & 28 April 2013
Where : Maritime Centre, Precint 5, Putrajaya & Dataran Putrajaya, Precint 3, Putrajaya
Distance : 11km Trail & 5km

2 events in 1weekend..

Event #1 :  Xterra Malaysia 2013

An awesome experience!
Xterra is an offroad triathlon event and they did offer only-trail-runs too (5 & 11km) for people like me (who doesn't swim and bike) :)

I took the 11km challenge, running into the trails of Putrajaya, climbing onto some quarry hills in Putrajaya, passing through (and getting lost inside) the rubber estate (?) and the lake in Putrajaya, repeat those twice and tadaaa.. managed to cross the finishing line with injury free (dirty and muddy shoes doesn't count as injury :p)


 Let's get dirty!


From this..

..turning into this!


Satisfied!

Each of us (the finisher) got to bring home a finisher tee too :')

Few other shots to share :)
(some pics are from Mohan)

It's truly an enjoyable experience and I shall return (either to run or to volunteer) ;)

Event #2 :  Kidney Day Run 2013

The next morning, with aching legs I managed to wake up and drag my feet to the event venue as I have promised earlier with my running buddies. Did a slow 5km recovery run and luckily the weather wasn't so hot :)


With my hard-earned finisher tee :p
(sesat dulu kot baru boleh dapat ni)

 Partner in crime who are now more able to join more races *yeay!*

And my baby sister *yeah, quitting is never an option*

No medal for us as we just took the fun run category :)

Monday, 6 May 2013

Tanggungjawab Pada Negara

Saya telah tunaikan tanggungjawab pada negara :)

What : Pilihanraya Umum Ke-13
When : 5 Mei 2013
Where : SK Kubang Kerian 2, Kota Bharu, Kelantan
Distance : eh.. ingat acara larian ke :p

 
  Belum pukul 8.00 pagi masa ni, dah dihantar oleh parents ke pusat membuang undi

 Pegawai bertugas sedang menyiapkan bilik (saluran 3)

 Sila baca dengan teliti

Shhh...

 Eh, dah siap!

Wednesday, 10 April 2013

Run Sisters Run !

What : (The Inaugural) Malaysia Women Marathon 2013
When : 7 April 2013
Where : i-City, Shah Alam, Selangor
Distance : 21K

A week after doing an HM in Singapore, here I am doing another 21K race in Shah Alam. Maybe it's not crazy enough to the seasoned runners but to me, yes it is. I signed up for 2XU HM (which I did a week before) way back before the MWM organiser announced for the inaugural event. I did consider to just run the 8km race but after giving it a second thought, I took the risk to sign up for the 21k race. *hish, banyak drama la pulak kan*

The inaugural Malaysia Women Marathon 2013

 Sister, you made history!

There were not many 21K runners on the race day but I didn't feel the usual 'panic-of-being-last'. This time around, I'll be running with Eunice while Lat and my sister will be doing the 8k run. My aim was to finish the run. Just finish the run. Safely of course. I didn't know what to expect after a week of doing 21k. Let's hope my legs are cooperative for the next 3++ hours :)

Prior to the race

We were flagged-off at 5.30am, running from the i-City in Seksyen 7 heading towards Seksyen 9. That's a long stretch y'all! It's a bit challenging since I'm quite familiar with Shah Alam (thanks to UiTM Shah Alam). I suspected that this race will be on a hilly course and that's quite true. However, I kinda loveeee the route, for obvious reason :) Apa yang naik mesti ada turunnya, so bila turun I can catch-up for the lost time :p 

Dalam pada love tu, there's one thing yang agak tak sedap diexperience, the traffic. Though there were many marshalls manning the main junctions / roundabouts (oh, did you know that Shah Alam has lotsss of roundabouts?), the roads were not closed for runners. We were running side by side with the (speeding) motorists and following the same flow with the traffic.

Anyhow, apart from taking care of my own safety while running, I didn't forget to enjoy the views of Shah Alam on my two foot. We passed through Dataran Shah Alam, Masjid Shah Alam (the blue mosque), Tasik Shah Alam and once I reached UiTM, I knew the finishing line is already nearby. I didn't miss the chance to camwhore in front of the Uni (alasan untuk ambil nafas, hahah).

 UiTM Di Hatiku

As usual, the last 2km was the hardest but somehow I didn't feel the pain running this race. Keep on running towards the finishing line (while posing for cameramen) and I did my best! 3:09 is my personal best and I'm proud of my achievement. :)) Thanks to all the awesome (and handsome) volunteers, organiser & cameramen for making this event a successful (apart from that traffic issue). The were lots of my running pictures and I would like to express my appreciation to all the cameramen who worked hard during the event. Not every race I have the opportunity to be in their lense (becos I'm slow, by the time sampai finishing line diorang dah balik :p). Thanks you all :))

1km towards the finishing line
(Pic credit : Enaikay)

500m towards the finishing line
(Pic credit : Leong Siew Shen)
 
 
200m towards the finishing line
(Pic credit : Tey Eng Tiong)
 
 
200m towards the finishing line
(Pic credit : Tey Eng Tiong)

21.097km finisher momento in silver :)
 
 My running buddies for the day, Eunice and Lat..

... and of course my lovely lil'sister

 Till we meet again :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...